Σελίδες

28 Ιουλ 2021

Το έργο Pegasus: Μια παγκόσμια συνεργασία για την αντιμετώπιση ενός παγκόσμιου εγκλήματος

 

Το έργο Pegasus: Μια παγκόσμια συνεργασία για την αντιμετώπιση ενός παγκόσμιου εγκλήματος
Το έργο Pegasus: Μια παγκόσμια συνεργασία για την αντιμετώπιση ενός παγκόσμιου εγκλήματος

Το έργο Pegasus: Μια παγκόσμια συνεργασία για την αντιμετώπιση ενός παγκόσμιου εγκλήματος

Από τους Laurent Richard και Sandrine Rigaud

ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΗΓΑΣΟΥ | 18 Ιουλίου 2021

Αυτό το κομμάτι δημοσιεύθηκε στο Guardian

Σήμερα, για πρώτη φορά στην ιστορία της σύγχρονης κατασκοπείας, βλέπουμε τα πρόσωπα των θυμάτων στοχοθετημένης επιτήρησης στον κυβερνοχώρο. Αυτό είναι ένα παγκόσμιο σκάνδαλο – ένας παγκόσμιος ιστός παρακολούθησης του οποίου το πεδίο εφαρμογής είναι χωρίς προηγούμενο.

Η επίθεση είναι αόρατη. Μόλις «μολυνθεί», το τηλέφωνό σας γίνεται ο χειρότερος εχθρός σας. Από μέσα στην τσέπη σας, προδίδει άμεσα τα μυστικά σας και παραδίδει τις προσωπικές σας συνομιλίες, τις προσωπικές σας φωτογραφίες, σχεδόν τα πάντα για εσάς. Αυτή η επιτήρηση έχει δραματικές και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και απειλητικές για τη ζωή συνέπειες για τους απλούς άνδρες και τις γυναίκες που έχουν στοχοποιηθεί για το έργο τους, αποκαλύπτοντας τα αδικήματα των ηγεμόνων τους ή υπερασπίζοντας τα δικαιώματα των συμπολιτών τους, ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ, ΣΚΑΝΔΑΛΑ.

Όλα αυτά τα άτομα στοχεύτηκαν από ΚΡΑΤΗ που χρησιμοποιούν το ίδιο εργαλείο spyware, «Pegasus», που πωλήθηκε από τον Όμιλο NSO.

Η αποστολή μας στο Forbidden Stories είναι να επιδιώξουμε – συνεργατικά – το έργο απειλούμενων, φυλακισμένων ή δολοφονημένων δημοσιογράφων. Για το έργο Pegasus, διερευνήσαμε αυτήν τη νέα απειλή κατά της ελευθερίας του Τύπου για μήνες, συνεργαζόμενοι με περισσότερους από 80 δημοσιογράφους από 17 οργανισμούς μέσων ενημέρωσης.

Αυτή η έρευνα ξεκίνησε με τεράστια διαρροή εγγράφων στα οποία είχαν πρόσβαση οι Forbidden Stories και η Διεθνής ΑμνηστίαΣε αυτήν τη λίστα με περισσότερους από 50.000 επιλεγμένους ως στόχους από πελάτες του Ομίλου NSO, βρήκαμε ακόμη και τα ονόματα ορισμένων από τους συναδέλφους μας, δημοσιογράφους με τους οποίους είχαμε συνεργαστεί σε προηγούμενες έρευνες.

Όμως, η κλίμακα αυτού του σκάνδαλου θα μπορούσε να αποκαλυφθεί μόνο από δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο που συνεργάζονται. Με την κοινή χρήση της πρόσβασης σε αυτά τα δεδομένα με άλλους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης στην κοινοπραξία Forbidden Stories, καταφέραμε να αναπτύξουμε πρόσθετες πηγές, να συλλέξουμε εκατοντάδες έγγραφα και να συγκεντρώσουμε τα σκληρά αποδεικτικά στοιχεία μιας συσκευής επιτήρησης που έχει ασκηθεί σκληρά ενάντια σε μεγάλες ομάδες της κοινωνίας των πολιτών – εκτός όλων των νομικών περιορισμών.

Μεταξύ των στόχων: υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολιτικοί αντίπαλοι, δικηγόροι, διπλωμάτες και αρχηγοί κρατών – για να μην αναφέρουμε σχεδόν 200 δημοσιογράφους από σχεδόν δύο δωδεκάδες χώρες.

Μερικοί είναι τοπικοί δημοσιογράφοι, άλλοι διάσημοι τηλεοπτικοί αστέρες. Πολλοί διερευνούν τη διαφθορά και τα πολιτικά σκάνδαλα που απειλούν τα υψηλότερα επίπεδα εξουσίας. Οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν ήδη λογοκρισία και εκφοβισμό. Αλλά λίγοι από αυτούς θα μπορούσαν να φανταστούν ότι ήταν ο στόχος μιας τέτοιας αόρατης και επεμβατικής μορφής παρακολούθησης.

Ο κατάλογος των δημοσιογράφων που παραβιάστηκαν από τον Πήγασο είναι μακρύς: ο βραβευμένος δημοσιογράφος του Αζερμπαϊτζάν Khadija Ismayilova. δημοσιογράφος Szabolcs Panyi από το Direkt36, ένα ουγγρικό ερευνητικό κατάστημα, ανεξάρτητος δημοσιογράφος Morrocan Hicham Mansouri · ο διευθυντής του γαλλικού ερευνητικού ιστότοπου Mediapart Edwy Plenel · και οι ιδρυτές των ινδικών ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης The Wire, ένας από τους λίγους ειδησεογραφικούς οργανισμούς στη χώρα που δεν βασίζεται σε χρήματα από ιδιωτικές επιχειρηματικές οντότητες.

Για τους κυβερνητικούς πελάτες του Ομίλου NSO, ο Πήγασος είναι το τέλειο όπλο για να «σκοτώσει την ιστορία». Η επεμβατική παρακολούθηση των δημοσιογράφων, πολιτικων αντιπαλων, δικηγορων, δικαστικων, και των ακτιβιστών δεν είναι απλώς μια επίθεση σε αυτά τα άτομα – είναι ένας τρόπος να στερήσει εκατομμύρια πολίτες ανεξάρτητες πληροφορίες για τις δικές τους κυβερνήσεις

. Όταν χαράζουν ένα τηλέφωνο δημοσιογράφου, μπορούν να εξαγάγουν τις πιο ευαίσθητες πληροφορίες που κατέχει. Σε τι εργάστηκε αυτός ο δημοσιογράφος; Ποιες είναι οι πηγές τους; Πού κρύβουν τα έγγραφά τους; Ποιοι είναι οι αγαπημένοι τους; Ποιες προσωπικές πληροφορίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για εκβιασμό και δυσφήμιση;

Οι δημοσιογράφοι πιστεύουν εδώ και πολύ καιρό ότι οι νέες τεχνολογίες – ο τομέας των κρυπτογραφημένων επικοινωνιών στις οποίες βασίζονται – ήταν οι σύμμαχοί τους, κρίσιμοι αποκλεισμοί κατά της λογοκρισίας.

Με την ύπαρξη εργαλείων επιτήρησης στον κυβερνοχώρο τόσο εξελιγμένα όσο ο Πήγασος, έχουν ξυπνήσει βάναυσα το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες απειλές κρύβονται στα μέρη που κάποτε θεωρούσαν τα ασφαλέστερα.

Το έργο Pegasus θέτει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της βιομηχανίας παρακολούθησης και την έλλειψη παγκόσμιων διασφαλίσεων για τους καθημερινούς πολίτες.

(ΙΣΩΣ ΝΑ ΖΗΤΗΘΟΥΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟ)

Όταν μια απειλή τόσο μεγάλη όσο αυτή προκύπτει, που απειλεί τα θεμελιώδη δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου, οι δημοσιογράφοι πρέπει να έρθουν μαζί. Εάν ένας δημοσιογράφος απειλείται ή σκοτωθεί, ένας άλλος μπορεί να αναλάβει και να διασφαλίσει ότι η ιστορία δεν θα σιωπήσει.

Πριν από σαράντα πέντε χρόνια, το πρώτο συνεργατικό πρόγραμμα δημοσιογραφίας ξεκίνησε μετά τη δολοφονία του Don Bolles, δημοσιογράφου στο Φοίνιξ της Αριζόνα. Το 2018, οι Απαγορευμένες Ιστορίες συντόνισαν το Πρόγραμμα Daphne μετά την δολοφονία της Daphne Caruana Galizia στη Μάλτα. Συνεχίσαμε να επιδιώκουμε το έργο δημοσιογράφων που δολοφονήθηκαν για τη δουλειά τους – είτε διερευνούσε περιβαλλοντικά σκάνδαλα είτε παρακολουθούσαν μεξικανικά καρτέλ ναρκωτικών – μαζί με δεκάδες ειδησεογραφικούς οργανισμούς.

Η συνεργασία δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο είναι αναμφίβολα μια από τις καλύτερες άμυνες ενάντια σε αυτές τις βίαιες επιθέσεις κατά της παγκόσμιας δημοκρατίας ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΕΦΘΕΡΙΑΣ.

ΠΗΓΗ : forbiddenstories-org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου